Az igényes termékcsomagolásról

Mi csomagoljuk

Mi a rigid box?

2017. május 15. - Mi csomagoljuk


A rigid box egy olyan papír alapú csomagolás, amely egyesíti az eleganciát a teherbírással.

Ez a csomagolás típus bevont doboz, vagy merev-falú doboz néven is ismert.
A doboz erősségét egy vastag váz biztosítja, így a külső bevonat kiválasztásánál teljes szabadságot élvezünk: ez bármilyen papír lehet a márka arculathoz igazodva. Az egyedi megjelenést ofszet nyomat majd felületkezelés (fóliázás) és felületnemesítés (aranyozás, domborítás, formalakkozás) biztosítja, de a bevonat akár színes kreatív papírból is készülhet.

Rigid box már az 1800-as évek óta létezik. Prémium termékek megalkotói felismerték, hogy a csomagolás nem csak a terméket kell eladja, hanem a márkát és mindazt amit a márka képvisel. Így találkozhatunk olyan divat-, ékszer- vagy gasztronómiai márkákkal melyeknek rigid box csomagolása mára ikonikussá vált.
Manapság a prémium termékek fejlesztőinek fontos célja, hogy a csomagolás egyértelműen tükrözze a termék magas értékét. Elsődleges, hogy a csomagolás biztosítsa a fizikai védelmet a termék gyártótól vásárlóig tartó hosszú útja során. Egyre nagyobb hangsúly kerül arra is, hogy a termék kicsomagolása élmény nyújtson. Ezekre a kihívásokra optimális megoldás a rigid box csomagolás.

Kiváló példa a fent említettekre a Stühmer Kft. Friedrich Stühmer Luxory Chocolate csomagolása, amely egy levehető fedeles, négy emeletes, kihajtható díszdoboz.


friedrich_suhmer_luxory_chocolate.png

Édesség válogatás díszdoboz

Palást, tálcák és fedél: kötészeti lemez váz
Külső és belső bevonat: kreatív papír, ofszet nyomat
Címkék: fekete plike, formára stancolva
Felületnemesítés: UV lakkozás, arany prégelés, domborítás

design: Stühmer

Márton és Lányai: Crystallum

Büszkék vagyunk rá, hogy az általunk formatervezett és készített Márton és Lányai: Crystallum, limitált szériás pálinka  díszcsomagolás a 33. Hungaropack Magyar Csomagolási Verseny Marketing Díját hozta el nekünk.

 

Amit erről az exkluzív csomagolásról tudni érdemes:

A hazai piac legmagasabb minőségű és legritkább pálinkájának díszdoboza. Egyedi Ajka Kristály palackba töltött pálinkát és két kristálypoharat tartalmaz. A kötészeti lemez vázzal készült „rigid box” kivitel, felületprégelt kreatív papírral van bevonva. A doboz tartalmát két, rejtett mágnessel záródó ajtó védi, amelyekben a kristálypoharak is helyet kaptak. 

Az ajtó belső oldala, amely arany színű kreatív-papírból készült és a szaténnal bevont belső váz, szorosan tartja a termékeket és a kristály dugót.

A Crystallum pálinkák kifejezetten limitált, mindösszesen 100 palackot számláló mennyiségben kerültek forgalomba, így a csomagolásnak is tükröznie kellett, hogy egy ilyen minőségű ital megvásárlása privilégium.

 

crystallum_hungaropack_marketing_dij.png

Demeter Zoltán borász

Demeter Zoltán Tokaji borász kérése szerint terveztük és gyártottuk le az itt látható luxus kivitelű boros dobozokat.
A tervezéshez egyetlen instrukciót kaptunk Zoltántól, az itt olvasható általa megfogalmazott filozófiát:

„Ha a bolhapiacon a kezembe veszek egy lámpát, eltöprengek, hogy az a mester miért 200 évre csinálta meg a foglalatát, noha neki csak harminc volt hátra?
És ma miért nem ezzel az attitűddel működik a világ?
Nem tudom elképzelni, hogy új építésű és újonnan gyártott dolgok között éljem meg az életem.
Azért vannak körülöttem régi dolgok, hogy megtöltsenek a magukkal hozott szellemiséggel.
Hogy azoknak a mozdulatoknak, amelyeket teszek - legyenek bár olyan mulandóak, mint ahogy a zene megszólal, egy tánclépést teszünk vagy egy korty bort kóstolunk -, olyan hatásuk legyen, amilyenre csak régmúlt emberek régen összerakott művei képesek, s melyek igazolják ittlétünk fontosságát.”

Demeter Zoltán

 

untitled-6203.jpg

untitled-5972.jpg

untitled-6008.jpg

Friss tervezői program az Sz. Variáns formatervező csapatában

A formatervezői csapatunk hosszú évek óta az Arden Software által fejlesztett Impact programot használja a tervezői munkák elvégzésére, azonban nemrég lecseréltük az eddig használt szoftvereket a gyártó legújabb, Impact 2015 névre keresztelt verziójára.

Ez több szempontból is hatalmas változás a csapat életében, ugyanis mostantól közös adatbázis fut a gépeken, ami sokkal hatékonyabbá teszi a munkát. Ezen kívül szintén fontos, hogy a friss szoftver sokkal gazdagabb eszköztárral rendelkezik és nagyon érződik az, amit a gyártó is állít: az eszköz valóban stanc szerszámok készítésére optimalizált, nagyon gyártásközpontú, mondhatni, hogy termelésre optimalizált.

Maga a kezelőfelület sok standardot tartalmaz, példának okáért a teljes FEFCO* és ECMA** katalógusokat, amely nagyon megkönnyíti a formatervezők munkáját.

A formatervezőink elmondták, hogy azért is remek az új eszköz, mert alapadatok (szélesség, mélység és magasság) megadásával máris beállítható valamelyik sablon, de akár még 3D látványterv is könnyen készíthető.

Összességében elmondható, hogy az Impact 2015 valóban a termelést tartja szem előtt, ezért bátran állíthatjuk, hogy sokkal jobban tud reagálni a piaci elvárásokra, mint a korábbi verziók.

A szoftverfejlesztéshez egyébként hardveres erősítés is párosult, új számítógépek és nagyobb monitorok segítik a tervezők munkáját.

 ------------------------------------

*FEFCO katalógus: az Európai Hullámtermékgyártók Szövetsége (European Federation of Corrugated Board Manufacturers) által kiadott konstrukció katalógus tartalmazza a  leggyakrabban használt dobozkonstrukciók kódját,  kiterített és térbeli rajzát.

**ECMA katalógus: Az 1988-ban alapított European Carton Manufacturing Association, ECMA (Európai Karton- és Dobozgyártók Szövetsége) a nemzeti doboz- és kartongyártók szövetségeinek nemzetközi hivatalos katalógusa.

Crystallum: Doboz Márton és lányai számára

2015 decemberében piacra került az ország egyik legismertebb prémium párlatokat előállító családi  manufaktúrájának új csúcsterméke, a Márton és Lányai Crystallum. A kilencszeres Destillata aranyérmes Márton János főzőmester által készített párlat egyedi Ajka kristályüvegben, kizárólag néhány csúcsgasztronómiát képviselő étteremben lesz megvásárolható.

Az első szuperprémium-kategóriás pálinkakülönlegesség megjelenéséhez a gyártó az Sz. Variánst bízta meg a doboz megtervezésével és kivitelezésével. Új blogbejegyzésünkben röviden bemutatjuk a dobozt és mutatunk néhány fotót a készítési folyamatokról.

A Crystallum doboza

A termékhez méltó díszdoboz egy rigid box típus. Kétszárnyú mágneses ajtó nyílik fel, belül selyem bevonatú tartóban található az Ajka kristály palack.

Az ajtókban a két kristály pohár. A doboz külső bevonata elegáns, egyedi apró mintás, anyagában színezett bevonó papír.

A logó pedig egy fémből öntött címer, aminek két fele külön-külön rögzített az ajtóra: amikor becsukom akkor áll össze a komplett címerré. Nagyon büszkék vagyunk erre a munkákra, amely remélhetőleg elnyeri majd a vásárlók tetszését is.

 

Sz. Variáns a Forbes Magyarország januári lapszámában

Ahogy azt már Facebook oldalunkon is megírtuk és mutattuk, cégünk bemutatásra került a Forbes Magyarország januári lapszámában. Aki nem jutott hozzá a magazinhoz és szívesen elolvasná, IDE kattintva elérheti az egyik fizikai példány beszkennelt verzióját. 

Díszdoboz Catherine Dickens illatgyertyákhoz

Egy új márka létrejöttén dolgozni mindig nagy megtiszteltetés, ám egyben nagy kihívás is. Catherine Dickens illatgyertya termékei egy friss márkát jelentenek a piacon. A mi feladatunk az exkluzív minőségű illatgyertyákhoz illő díszdoboz megalkotása volt.

Czinege Anikó csodálatosan színes grafikai dizájnja volt a kiindulópont. A mintából adódóan a doboz minden élének egyforma méretűnek kell lennie, így a gyertyát egy fehér hullámlemez tartja a helyén.

A doboz anyaga prémium minőségű famentes karton. Az ofszet nyomatot matt fólia fedi, amin a mintákat UV formalakk emeli ki.

A gyertyák hatféle illatban készülnek, valamint a karácsonyi szezonra egy limitált kiadás is megjelent.

A HUNGAROPACK 2015 Magyar Csomagolási Versenyen nyertes munkáink bemutatása

Idén novemberben is megrendezésre került a HUNGAROPACK csomagolási verseny. Idén két nevezéssel indultunk és mindkét pályamunkánkkal díjat nyertünk. Ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk nyertes munkáinkat.

  1. Sárga Borház Tokaji Esszencia díszdoboz

A díszdoboz a nemes termékhez illeszkedően elegáns kivitelű. Elsősorban ajándék csomagolásként használatos, így a termék a zárt dobozban nem látható, csak a doboz nyitásával tárul fel annak tartalma. A dobozt kézbe véve a speciális lakk felületet érezzük. A fedél nyitása a mágneses záródás segítségével válik élménnyé. A palack formastancolt karton betétben pihen. A doboz letisztult grafikai megjelenése a termék megjelenését kívánja tükrözni.

 Technikai részletek:

Alapanyag: Kötészeti lemez, műnyomó papírral bevonva, karton betét, kötészeti vászon, arany kreatív címkepapír, mágnes

Nyomat: ofszet nyomat

Felületnemesítés: arany prégfólió és hibrid lakk felületnemesítés

2. DiVino - bor univerzális ajándékcsomagolása

A díszdoboz egyszerre rusztikus és lazán elegáns. Technikai kivitelezése tökéletesen kiegészíti a letisztult külső designt: fiatalos és trendi. A karton pánt, a dobozra ráhúzva egy-egy ünnepi alkalomra hívja fel a figyelmet, speciálisan hangsúlyozva a Divino ”élményt”. A felületen elhelyezett matt fólia külön védelmet nyújt és egyben bársonyosan kellemes tapintást kölcsönöz a felületnek. A doboz célja hogy a DiVino-ban vásárolt borokat ajándékként egy igényes csomagolásban adhassa át a vevő. Így a doboz nem a borászat, hanem a DiVino Borbár arculatát hordozza. A formai design a palack kontúrral utal a doboz tartalmára is.

Technikai részletek:

Alapanyag: E hullám, mikrobordázott, mázolatlan kraft papírral bevonva

Kivitel: formastancolt, dupla italos, doboz, kínáló, bemutató jelleggel, szezonális illetve egyedi alkalomra utaló karton pánt kiegészítéssel

Nyomat: ofszet nyomat, a karton pánton az ofszet nyomat mellett matt fólia

Szívből reméljük, hogy jövőre is hasonló büszkeséggel tudunk majd beszámolni a HUNGAROPACK 2016 eredményeiről.

CSOMAGOLÁS A DERECSKEI FENSÉGES SZÁMÁRA

Örömmel fogadtuk a derecskei vállalkozás megkeresését, akik Derecskei Fenséges néven árusítanak kézműves gyümölcslekvárokat és zöldségkrémeket. Az üveges termékek általában nem igényelnek extra csomagolást, azonban ők mégis úgy gondolták, hogy ez az a plusz, amelynek segítségével jól meg tudják különböztetni magunkat a versenytársaiktól és feljebb tudják vele pozícionálni a márkát. Elgondolásuk úgy tűnik, hogy sikerre vezeti őket, ugyanis termékeik egyre népszerűbbek. Bejegyzésünkben lépésenként mutatja be a gyártás lépéseit.

1. lépes: ofszet nyomtatás

2. lépés: fóliázás

3. lépés: kasírozás

4. lépés: stancolás

5. lépés: betét készítése

Ez pedig a végeredmény:

További információ termékeikről a http://www.fenseges.hu/ oldalon található.

 

Zsinórfüles papírtáska a Fedrigoni számára

Egy olyan frissen elkészült zsinórfüles papírtáskát fogunk mai bejegyzésünkben bemutatni, ami kifejezetten reklámcélra készült.

A reklámtáskát a Fedrigoni papírgyár megbízásából készítettük el az elmúlt hetekben. Az újonnan bevezetett Symbol Card 2Side két oldalon mázolt kromoszulfát kartonból készült.

Ilyen típusú kartont használunk, ha az üzletek polcára kerülő csomagolással szemben elvárás a karton magas fehérsége és hosszú távú színtartása. Ami szintén fontos az ilyen jellegű csomagolásoknál, hogy a karton jól nyomtatható, fóliázható, prégelhető, domborítható legyen.

A reklámtáskán ötszínű ofszet nyomat van, felületét matt fólia is borítja, illetve ezüst prégelt motívumok szintén szerepelnek rajta.

Büszkék vagyunk, hogy a Fedrigoni minket választott a reklámtáska elkészítésére, amely a termék európai promóciójában fog szerepelni.