Az igényes termékcsomagolásról

Mi csomagoljuk

Demeter Zoltán borász

2016. november 21. - Mi csomagoljuk

Demeter Zoltán Tokaji borász kérése szerint terveztük és gyártottuk le az itt látható luxus kivitelű boros dobozokat.
A tervezéshez egyetlen instrukciót kaptunk Zoltántól, az itt olvasható általa megfogalmazott filozófiát:

„Ha a bolhapiacon a kezembe veszek egy lámpát, eltöprengek, hogy az a mester miért 200 évre csinálta meg a foglalatát, noha neki csak harminc volt hátra?
És ma miért nem ezzel az attitűddel működik a világ?
Nem tudom elképzelni, hogy új építésű és újonnan gyártott dolgok között éljem meg az életem.
Azért vannak körülöttem régi dolgok, hogy megtöltsenek a magukkal hozott szellemiséggel.
Hogy azoknak a mozdulatoknak, amelyeket teszek - legyenek bár olyan mulandóak, mint ahogy a zene megszólal, egy tánclépést teszünk vagy egy korty bort kóstolunk -, olyan hatásuk legyen, amilyenre csak régmúlt emberek régen összerakott művei képesek, s melyek igazolják ittlétünk fontosságát.”

Demeter Zoltán

 

untitled-6203.jpg

untitled-5972.jpg

untitled-6008.jpg

Friss tervezői program az Sz. Variáns formatervező csapatában

A formatervezői csapatunk hosszú évek óta az Arden Software által fejlesztett Impact programot használja a tervezői munkák elvégzésére, azonban nemrég lecseréltük az eddig használt szoftvereket a gyártó legújabb, Impact 2015 névre keresztelt verziójára.

Ez több szempontból is hatalmas változás a csapat életében, ugyanis mostantól közös adatbázis fut a gépeken, ami sokkal hatékonyabbá teszi a munkát. Ezen kívül szintén fontos, hogy a friss szoftver sokkal gazdagabb eszköztárral rendelkezik és nagyon érződik az, amit a gyártó is állít: az eszköz valóban stanc szerszámok készítésére optimalizált, nagyon gyártásközpontú, mondhatni, hogy termelésre optimalizált.

Maga a kezelőfelület sok standardot tartalmaz, példának okáért a teljes FEFCO* és ECMA** katalógusokat, amely nagyon megkönnyíti a formatervezők munkáját.

A formatervezőink elmondták, hogy azért is remek az új eszköz, mert alapadatok (szélesség, mélység és magasság) megadásával máris beállítható valamelyik sablon, de akár még 3D látványterv is könnyen készíthető.

Összességében elmondható, hogy az Impact 2015 valóban a termelést tartja szem előtt, ezért bátran állíthatjuk, hogy sokkal jobban tud reagálni a piaci elvárásokra, mint a korábbi verziók.

A szoftverfejlesztéshez egyébként hardveres erősítés is párosult, új számítógépek és nagyobb monitorok segítik a tervezők munkáját.

 ------------------------------------

*FEFCO katalógus: az Európai Hullámtermékgyártók Szövetsége (European Federation of Corrugated Board Manufacturers) által kiadott konstrukció katalógus tartalmazza a  leggyakrabban használt dobozkonstrukciók kódját,  kiterített és térbeli rajzát.

**ECMA katalógus: Az 1988-ban alapított European Carton Manufacturing Association, ECMA (Európai Karton- és Dobozgyártók Szövetsége) a nemzeti doboz- és kartongyártók szövetségeinek nemzetközi hivatalos katalógusa.

Crystallum: Doboz Márton és lányai számára

2015 decemberében piacra került az ország egyik legismertebb prémium párlatokat előállító családi  manufaktúrájának új csúcsterméke, a Márton és Lányai Crystallum. A kilencszeres Destillata aranyérmes Márton János főzőmester által készített párlat egyedi Ajka kristályüvegben, kizárólag néhány csúcsgasztronómiát képviselő étteremben lesz megvásárolható.

Az első szuperprémium-kategóriás pálinkakülönlegesség megjelenéséhez a gyártó az Sz. Variánst bízta meg a doboz megtervezésével és kivitelezésével. Új blogbejegyzésünkben röviden bemutatjuk a dobozt és mutatunk néhány fotót a készítési folyamatokról.

A Crystallum doboza

A termékhez méltó díszdoboz egy rigid box típus. Kétszárnyú mágneses ajtó nyílik fel, belül selyem bevonatú tartóban található az Ajka kristály palack.

Az ajtókban a két kristály pohár. A doboz külső bevonata elegáns, egyedi apró mintás, anyagában színezett bevonó papír.

A logó pedig egy fémből öntött címer, aminek két fele külön-külön rögzített az ajtóra: amikor becsukom akkor áll össze a komplett címerré. Nagyon büszkék vagyunk erre a munkákra, amely remélhetőleg elnyeri majd a vásárlók tetszését is.

 

Sz. Variáns a Forbes Magyarország januári lapszámában

Ahogy azt már Facebook oldalunkon is megírtuk és mutattuk, cégünk bemutatásra került a Forbes Magyarország januári lapszámában. Aki nem jutott hozzá a magazinhoz és szívesen elolvasná, IDE kattintva elérheti az egyik fizikai példány beszkennelt verzióját. 

Díszdoboz Catherine Dickens illatgyertyákhoz

Egy új márka létrejöttén dolgozni mindig nagy megtiszteltetés, ám egyben nagy kihívás is. Catherine Dickens illatgyertya termékei egy friss márkát jelentenek a piacon. A mi feladatunk az exkluzív minőségű illatgyertyákhoz illő díszdoboz megalkotása volt.

Czinege Anikó csodálatosan színes grafikai dizájnja volt a kiindulópont. A mintából adódóan a doboz minden élének egyforma méretűnek kell lennie, így a gyertyát egy fehér hullámlemez tartja a helyén.

A doboz anyaga prémium minőségű famentes karton. Az ofszet nyomatot matt fólia fedi, amin a mintákat UV formalakk emeli ki.

A gyertyák hatféle illatban készülnek, valamint a karácsonyi szezonra egy limitált kiadás is megjelent.

A HUNGAROPACK 2015 Magyar Csomagolási Versenyen nyertes munkáink bemutatása

Idén novemberben is megrendezésre került a HUNGAROPACK csomagolási verseny. Idén két nevezéssel indultunk és mindkét pályamunkánkkal díjat nyertünk. Ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk nyertes munkáinkat.

  1. Sárga Borház Tokaji Esszencia díszdoboz

A díszdoboz a nemes termékhez illeszkedően elegáns kivitelű. Elsősorban ajándék csomagolásként használatos, így a termék a zárt dobozban nem látható, csak a doboz nyitásával tárul fel annak tartalma. A dobozt kézbe véve a speciális lakk felületet érezzük. A fedél nyitása a mágneses záródás segítségével válik élménnyé. A palack formastancolt karton betétben pihen. A doboz letisztult grafikai megjelenése a termék megjelenését kívánja tükrözni.

 Technikai részletek:

Alapanyag: Kötészeti lemez, műnyomó papírral bevonva, karton betét, kötészeti vászon, arany kreatív címkepapír, mágnes

Nyomat: ofszet nyomat

Felületnemesítés: arany prégfólió és hibrid lakk felületnemesítés

2. DiVino - bor univerzális ajándékcsomagolása

A díszdoboz egyszerre rusztikus és lazán elegáns. Technikai kivitelezése tökéletesen kiegészíti a letisztult külső designt: fiatalos és trendi. A karton pánt, a dobozra ráhúzva egy-egy ünnepi alkalomra hívja fel a figyelmet, speciálisan hangsúlyozva a Divino ”élményt”. A felületen elhelyezett matt fólia külön védelmet nyújt és egyben bársonyosan kellemes tapintást kölcsönöz a felületnek. A doboz célja hogy a DiVino-ban vásárolt borokat ajándékként egy igényes csomagolásban adhassa át a vevő. Így a doboz nem a borászat, hanem a DiVino Borbár arculatát hordozza. A formai design a palack kontúrral utal a doboz tartalmára is.

Technikai részletek:

Alapanyag: E hullám, mikrobordázott, mázolatlan kraft papírral bevonva

Kivitel: formastancolt, dupla italos, doboz, kínáló, bemutató jelleggel, szezonális illetve egyedi alkalomra utaló karton pánt kiegészítéssel

Nyomat: ofszet nyomat, a karton pánton az ofszet nyomat mellett matt fólia

Szívből reméljük, hogy jövőre is hasonló büszkeséggel tudunk majd beszámolni a HUNGAROPACK 2016 eredményeiről.

CSOMAGOLÁS A DERECSKEI FENSÉGES SZÁMÁRA

Örömmel fogadtuk a derecskei vállalkozás megkeresését, akik Derecskei Fenséges néven árusítanak kézműves gyümölcslekvárokat és zöldségkrémeket. Az üveges termékek általában nem igényelnek extra csomagolást, azonban ők mégis úgy gondolták, hogy ez az a plusz, amelynek segítségével jól meg tudják különböztetni magunkat a versenytársaiktól és feljebb tudják vele pozícionálni a márkát. Elgondolásuk úgy tűnik, hogy sikerre vezeti őket, ugyanis termékeik egyre népszerűbbek. Bejegyzésünkben lépésenként mutatja be a gyártás lépéseit.

1. lépes: ofszet nyomtatás

2. lépés: fóliázás

3. lépés: kasírozás

4. lépés: stancolás

5. lépés: betét készítése

Ez pedig a végeredmény:

További információ termékeikről a http://www.fenseges.hu/ oldalon található.

 

Zsinórfüles papírtáska a Fedrigoni számára

Egy olyan frissen elkészült zsinórfüles papírtáskát fogunk mai bejegyzésünkben bemutatni, ami kifejezetten reklámcélra készült.

A reklámtáskát a Fedrigoni papírgyár megbízásából készítettük el az elmúlt hetekben. Az újonnan bevezetett Symbol Card 2Side két oldalon mázolt kromoszulfát kartonból készült.

Ilyen típusú kartont használunk, ha az üzletek polcára kerülő csomagolással szemben elvárás a karton magas fehérsége és hosszú távú színtartása. Ami szintén fontos az ilyen jellegű csomagolásoknál, hogy a karton jól nyomtatható, fóliázható, prégelhető, domborítható legyen.

A reklámtáskán ötszínű ofszet nyomat van, felületét matt fólia is borítja, illetve ezüst prégelt motívumok szintén szerepelnek rajta.

Büszkék vagyunk, hogy a Fedrigoni minket választott a reklámtáska elkészítésére, amely a termék európai promóciójában fog szerepelni.

Zsinórfüles papírtáska

A következő táskatípus, amit bemutatunk az a zsinórfüles táska.

Tulajdonképpen ez egy gyűjtő megnevezés, mert zsinórfüles táska készülhet különböző alapanyagokból, ezekre a későbbiekben még ki fogunk térni. A lényeg azonban a fül megoldása. A zsinórfüles táska főbb jellemzői közé tartozik az, hogy a talp- és fülrész kartonerősítővel is rendelkezik, ezzel is növelve a táska teherbírását. A táska gyártása során a gépi nyomtatás és kimetszés után az összeállítás kézzel történik. A táskafül kialakításához többféle zsinórt is használhatunk: ez lehet pamut, polipropilén vagy akár poliészter is. Ezeket különböző színekben is tudjuk ajánlani. Az általánosan használt 5-7 milliméteres átmérőjű zsinórfülek helyett különleges szaténszalag-füllel is rendelhetők a táskák.

Alapanyag tekintetében a kraft papír és a fóliázott műnyomó a jellemző. A kínálatunkban megtalálható még a bordázott kraft, ofszet papír és karton, de egészen egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni (pl. kreatív papír).

Minden alapanyag kiválóan alkalmas ofszet nyomtatásra is. Négy, de akár öt színes nyomatnak köszönhetően a táskák egyedivé válnak, ezáltal remek kiegészítők lehetnek a cégarculatnak, vagy tekintet-csalogató ajándékcsomagolásként is remekül helyt állnak.

Ha úgy gondolja az Ön termékének eladását is segíti egy profi csomagolás, keressen minket bizalommal:

papirtaska@szvarians.hu

+3630 790 1563

http://www.papirtaska.net/

 

NEMES CSOMAGOLÁS

A FELÜLETNEMESÍTÉSEI ELJÁRÁSOKRÓL

Minden csomagolás kap egy egyedi nyomatot, ami csakis rá jellemző. Ha kiugróan szép grafikai megvalósítás születik, az sokszor már eladja magát a terméket is. Néha ez mégis kevés, mert olyan arisztokrata mezőnyben versenyez a termék, ahol a versenytársak mind "nemesek".

A különböző csomagolások, dobozok felületét is kezelhetjük, ami a nyomtatáson felül további egyedi megkülönböztető elemként kiemeli a terméket a társai közül. Fólia felületkezelés, formalakkozás vagy aranyozás. Ezeket az eljárásokat hívjuk összefoglaló néven felületnemesítésnek.

Röviden bemutatjuk mindegyik folyamatot.

A felület fóliázása

Fényes fóliával egy strapabíró, csillogó felületet kapunk, ami ellenáll a karcolásoknak, hajlításnak, koptatásnak. Kiemeli a nyomat élénk színeit.

Így néz ki a fényes fólia egy karton doboz felületén:

Matt fólia egy kellemes, "szatén" tapintású felületet ad. Elegáns arculathoz javasoljuk. Fémfólia prégeléssel kiváló kontrasztot ad, hiszen egy matt háttérre kerül a fényes metál motívum.

Matt fólia egy díszdoboz felületén:

Formalakk

A grafika bizonyos elemeit kiemelhetjük a formalakkal. Itt az adott grafikai motívumra kerül egy fényes, átlátszó lakk. A grafika továbbra is látszik a lakk alatt. A lakk segítségével tulajdonképpen a felületen létrehozhatunk matt és fényes részeket egyaránt.

Formalakk egy zsinórfüles reklámtáska felületén:

Prégfólia

Egy csillogó-tükröződő fémes motívum. Legtöbbször ezüst vagy arany színben találkozunk vele.

A készítés során egy fólia felületéről egy felforrósított fém szerszámmal (klisé) a leheletvékony fém filmet rápréseljük a nyomtatott papír felületre.

Feltűnő, elegáns megoldás, már egy kis logó vagy motívum is feltűnő eredményt fog hozni.

Ezüst prégfólia egy kozmetikai termékcsalád doboz felületén:

Jó kontrasztot ad egy matt háttéren:

Klasszikus stílusú ital díszdobozon arany prégfólia:

Az ezüst és az arany szín igen kedvelt, ám még nagyon sok más színben is elkészíthető.

Dombornyomat

A felületből kidomborodó vagy besüllyedő motívum egy igazán elegáns megoldás. Jól látható, sőt tapintható is a motívum. A csomagolás anyagául érdemes jó minőségű kartont választani, hogy igazán szép legyen a végeredmény.

Dombornyomott logó egy reklámtáska felületén:

Arany prégfólia és dombornyomat együtt hangsúlyozza ezeket a gondosan megválasztott karaktereket:

Matt fólia felületen a motívumok dombornyomattal és formalakkal megjelenítve:

A csomagolás megjelenésének tervezésekor használjuk bátran a felületnemesítéseket, ezzel tehetjük fel a koronát egy szép grafikai design-ra.

Minden említett eljárást részletesebben is bemutatunk a jövőben, érdemes figyelni.

Ha úgy gondolja az Ön termékének eladását is segíti egy profi csomagolás, keressen minket bizalommal:

E-mail: budapest@szvarians.hu

Telefonszám: +36-1-785-8685